Wednesday, 18 July 2012

NAK TAHU H/PHONE ORIGINAL ATAU CIPLAK..?

Cara Cek H/Phone ori ke ciplak



Assallamualaikum...!!


Admin ada nak kongsi tip bagaimana nak tau H/Phone yang kita guna sekarang ni ori atau ciplak..?


Ada orang tak kisah sangat pasal ori atau ciplak..tapi kalau harga kita beli pun dah mahal mestila kita nak tau ori ke ciplak..kalau beli kat Maidin takyah sebok2 nak guna tip nih..!!


Caranya macam ni:


Step 1. korang taip no *#06# di hp korang.
Step 2. akan terkeluar 15 digit nombor imei. 


Contoh No imei Admin 012251002919038 (Admin belum kena tipu lagi..Bereh guuu..!!)


Korang tengok pada nombor ke-7>ke-8 


*Kalau 02 atau 20 > Handphone korang dibuat di Asia tenggara(kualiti biasa-biasa)


*Kalau 08 atau 80 >Handphone korang dibuat di german ( kualiti yang bagus )


*Kalau 01 atau 10 >Handphone korang dibuat di finland (kualiti lebih baik dari german)


*Kalau 00 > Handphone korang dibuat france (Kualiti terbaik dari semua kualiti diatas)


 Note: Kalau tak keluar no langsung ada harapan kena buang kat longkang...:)


Pada sesiapa yang tertinggal handfree...bolih guna cara ni...!!



SELAMAT MENCUBA

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More